(untitled) (Filozofia Edukacji, 2019)
W poniższym tekście współczesny amerykański filozof, zajmujący się problematyką filozofii edukacji, przedstawia całościowy obraz filozoficznego namysłu nad kształceniem i wychowaniem w perspektywie historycznej. Punktem wyjścia jest teza o podstawowej roli filozofii w namyśle nad edukacją. Następnie w kolejnych trzech punktach autor przedstawia założenia filozoficzne edukacji w okresach: premodernistycznym, modernistycznym oraz postmodernistycznym, uwypuklając te aspekty filozofii edukacji w każdym okresie, które zasadniczo odróżniają ją od dwóch pozostałych filozofii. Pomocne w śledzeniu argumentacji autora są liczne cytaty i tabele. Autor identyfikuje się z modernistyczną filozofią edukacji oraz jej liberalnymi źródłami i podkreśla, że dziś największym zagrożeniem dla tej filozofii jest postmodernizm.