(untitled) (Filozofia Edukacji, 2020)
Artykuł jest osobistym spojrzeniem na kulturowe, a zwłaszcza filozoficzne zmagania obrońców wolności słowa i jej wrogów. Przyznając, że wolność słowa była i jest zagrożona zarówno przez prawicowe, jak i lewicowe autorytaryzmy, autor stwierdza, że współczesne zagrożenia pochodzą głównie ze strony postmodernistycznej skrajnej lewicy. Przywołując wielkie postaci obrońców wolności słowa, Galileusza, F. Bacona, J. Locke’a i J. S. Milla, przypomina o znaczeniu tej wolności dla rozwoju wiedzy i postępu społecznego. Pokazuje, że wolność słowa jest nierozerwalnie związana z wolnością myśli i wolnością działania. Powracając do losów wybranych przedstawicieli starożytnej filozofii greckiej, sugeruje, że tam, gdzie kończy się wolność słowa, zaczyna się upadek kultury i społecznej żywotności.