Conditions of Freedom of Speech of Scholars (Filozofia Edukacji, 2020)
Artykuł porusza kwestię wolności słowa uczonych z perspektywy formalnych warunków, koniecznych do jej urzeczywistnienia. Zaproponowany został tetragon: (1) zewnętrzne warunki ogólne, wyznaczone przez prawo państwowe; (2) zewnętrzne warunki szczególne, w ramach których umieszczono oczekiwania, co do społecznej roli uczonych oraz ramy narzucane przez same uczelnie; (3) wewnętrzne warunki ogólne, a więc wstępną zdolność samych uczonych do samodzielnego i krytycznego myślenia i wreszcie (4) wewnętrzne warunki szczególne, więc praktyczną implementację krytycyzmu i autonomii wraz z warstwą problemową w tym zakresie.