(untitled) (Kronika Bydgoska, 2025)
Na Czyżkówku, początkowo wsi leżącej w pobliżu Bydgoszczy, a później jej dzielnicy, już od wieków średnich istniały przedsiębiorstwa produkujące na zewnątrz. Wytwory młynów, cegielni, papierni i browaru trafiały nie tylko na rynki bydgoskie. Na przełomie XIX/XX wieku tutejsza cegielnia należała do największych w Prusach. W dwudziestoleciu międzywojennym powstała na jej miejscu papiernia należała do największych w kraju. Na Czyżkówku znajdowała się także, jedna z nielicznych w Polsce, fabryka zapałek.