Źródła do dziejów Kanału Bydgoskiego w zasobie Tajnego Archiwum Państwowego w Berlinie-Dahlem (Kronika Bydgoska, 2025)
Tajne Archiwum Państwowe Pruskiego Dziedzictwa Kulturowego w Berlinie-Dahlem (Geheimes Staatsarchiv PreuBischer Kulturbesitz in Berlin-Dahlem) posiada kluczowe znaczenie dla badań nad historią Kanału Bydgoskiego w okresie zaboru pruskiego. W artykule przedstawiono strukturę i zawartość obszernego wykazu materiałów źródłowych w zakresie omawianej tematyki oraz listę unikatowych zbiorów kartograficznych. Sięgnięcie do licznej dokumentacji aktowej i wnikliwa analiza zasobu berlińskiego Tajnego Archiwum Państwowego umożliwi dostęp do coraz szerszej i pełniejszej wiedzy na temat dziejów Kanału Bydgoskiego.