(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
W artykule odzwierciedlono wybrane fragmenty dorobku naukowego w dziedzinie testów nauczycielskich. Opisano teoretyczne podstawy jakościowej i ilościowej analizy zadań testowych. Zwrócono uwagę na sposoby weryfikacji poprawności dydaktycznej, rzetelności oraz stosowności zadań testowych. Zaprezentowano także sposoby obliczenia zasadniczych parametrów ilościowej analizy testu, w szczególności: frakcji opuszczeń zadań, trudności i łatwości zadań oraz mocy różnicującej zadania testowe.Uwzględniając praktyczne aspekty testu nauczycielskiego, opisano ogólne zasady konstrukcji zadań testowych. Zaprezentowano przykładowe testy oraz tabelę surowych wyników badań wiedzy i umiejętności uczniów. Na przykładzie wyników testowania obliczono podstawowe parametry ilościowej analizy zadań testowych. Uzyskane wskaźniki zinterpretowano, a na ich podstawie zweryfikowano poprawność dydaktyczną testu.