(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2023)
Celem niniejszej pracy było przetestowanie modelu teoretycznego zakładającego, że agresja rodzica powstaje w wyniku doświadczania stresu w stosunku do dziecka. Następnie sprawdzono, czy agresja rodziców jest negatywnie związana z rozwojem ich dzieci. W pierwszym badaniu wzięło udział 154 rodziców dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Drugie badanie przeprowadzono na 80 dzieciach w wieku od 6 do 10 lat uczęszczających do szkoły oraz na ich rodzicach. Model został przetestowany przy użyciu systemów równań strukturalnych, algorytmy eksploracji danych przeprowadziły analizę skupień, która pogrupowała podmioty na podstawie podobieństwa zmiennych opisanych w modelu. Wyniki pokazały, że zależności w modelu wahały się od umiarkowanych do wysokich. Rodzice, którzy w największym stopniu stosowali presję, agresję i wycofywanie się, mieli najwyższy poziom stresu rodzicielskiego.