(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2022)
Głównym celem badania było zidentyfikowanie problemów okresu starości, których doświadczają mieszkańcy domów pomocy społecznej. Badaniem objęto 120 osób zamieszkujących jeden z domów pomocy społecznej w Polsce. Placówka przeznaczona jest dla osób w podeszłym wieku i przewlekle somatycznie chorych. Badanie ujawniło, że: 1) problemy zdrowotne mieszkańców najliczniej reprezentowane są przez choroby układu pokarmowego, zaburzenia percepcji wzrokowej i słuchowej oraz schorzenia układu ruchu; w dalszej kolejności jest to proces otępienny i depresja, 2) seniorzy wskazali na problemy finansowe jako bardziej dokuczliwe niż problemy zdrowotne.