(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
Tekst przybliża postać Jeana-Paula Sartre’a jako głównego przedstawiciela egzystencjalizmu. Ukazuje przemyślenia autora nad człowiekiem jako wolnym podmiotem, zdolnym do snucia refleksji nad własnym życiem. Głównym celem tekstu jest ukazanie bohaterów opowiadań Sartre’a w świecie biograficznych opowieści. W nawiązaniu do opowiadań Mur i Pokój autorka przybliża narratorów, którzy wykazują zachowania, postawy i działania obecne u Sartre’owskich bohaterów. Metaforyczne odniesienie do pokoju i muru ukazuje ludzką egzystencję przepełnioną bólem i cierpieniem codziennego istnienia. Tekst staje się przyczynkiem do snucia refleksji nad biegiem życia, relacji z innymi w przestrzeni najbliższego świata, relacji z samym sobą.