(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
Artykuł ma na celu przeanalizowanie roli nauczyciela jako przewodnika, która wydaje się zyskiwać ostatnio coraz większe zainteresowanie wśród nauczycieli. Podstawę teoretyczną do analizy stanowi krótki przegląd ról nauczyciel – uczeń. Artykuł przedstawia wnioski płynące z badań przeprowadzonych zgodnie z teorią metafory konceptualnej i ma na celu pokazanie, w jaki sposób postrzeganie zawodu nauczyciela znajduje odzwierciedlenie w języku używanym przez nauczycieli. Materiał źródłowy został zebrany podczas wywiadów z aktywnymi zawodowo nauczycielami. Analiza języka może stanowić cenne źródło informacji o postrzeganiu tej profesji przez samych nauczycieli zgodnie z jedną z zasad językoznawstwa kognitywnego, zakładającą, że język odzwierciedla sposób, w jaki ludzie postrzegają otaczający ich świat. Mimo że badanie zostało przeprowadzone w obrębie językoznawstwa kognitywnego, świadomi nauczyciele mogą być zainteresowani zapoznaniem się z jego wynikami i refleksją nad własnym językiem.