(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
Celem artykułu jest opisanie charakteru i znaczenia procesu budowania i wdrażania organizacji uczącej się w placówce wychowania przedszkolnego oraz przedstawienie strategii współpracy sieciowej jako dostępu do działań zarządczych, pozwalającej na refleksjonowanie nad informacjami zwrotnymi od rodziców na temat wskaźników jakości działalności placówki wychowania przedszkolnego oraz ujawnienie ich oczekiwań. Do badania wybrano ilościową strategię badawczą. Omówiono wyniki badania ilościowego dotyczącego doświadczeń rodziców w zakresie jakości usług edukacyjnych i ich zgodności z oczekiwaniami. Dane z badania pozwalają stwierdzić, że placówki wychowania przedszkolnego jako organizacje uczące się funkcjonują jakościowo z punktu widzenia rodziców, a rola interakcji rodziców w rozwoju spójnego systemu zarządzania jakością placówki edukacyjnej jest uznawana i wspierana.