(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2021)
Funkcje wykonawcze można postrzegać jako czynniki wspierające prawidłowy rozwój w normatywnych grupach dzieci i młodzieży, a także przy kompensowaniu lub ograniczaniu czynników ryzyka u dzieci i młodzieży z grup podwyższonego ryzyka. Obecne wyniki badań wskazują, że długoterminowe, podłużne badania funkcji wykonawczych u dzieci i młodzieży są niezbędne, aby ujawnić kluczowe czynniki dla prawidłowego rozwoju młodego człowieka i jego dalszego funkcjonowania w wieku dorosłym. Z pedagogicznego punktu widzenia ważne w profilaktyce jest poszukiwanie wiedzy na temat warunków sprzyjających rozwojowi wyższych funkcji poznawczych. Nie mniej ważny jest rozwój pedagogicznych metod badawczych, które pozwoliłyby na diagnozowanie uwarunkowań rozwojowych dzieci i młodzieży. Innym istotnym zadaniem, którego nie można zrealizować bez wyników badań longitudinalnych, jest opracowanie trajektorii rozwojowych dla zależności lub zaburzeń z uwzględnieniem poziomu funkcji wykonawczych, tak aby empirycznie zweryfikować przyjęte w artykule założenia