(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
W tym artykule przestawiono wyniki oceny wartości psychometrycznych narzędzia przeznaczonego do oceny zmian rozwojowych zachodzących u dzieci w wieku 2-3 lat przebywających przez znaczną część dnia w placówkach wczesnej opieki i edukacji. Ocena osiągnięć rozwojowych małych dzieci była elementem weryfikowanej empirycznie koncepcji diagnozy warunków tworzonych w tych placówkach małym dzieciom. Arkusz do obserwacji efektów rozwoju w zakresie autonomii u dzieci 2-3-letnich był jednym z pięciu narzędzi zastosowanych w badaniach podłużnych z dwoma pomiarami zrealizowanych w okresie od grudnia 2017 roku do lipca 2018 roku. Badania prowadzone były w strategii ilościowej i objęły 131 dzieci uczęszczających do 10 grup w 4 placówkach oraz 20 opiekunek na stałe pracujących w tych grupach. W artykule omówiono podstawy teoretyczne przyjęte do budowy skali i szczegółowo ją scharakteryzowano. Przedstawiono dane o rzetelności skali: wartość współczynnika Alfa Cronbacha i średnie korelacje między pozycjami w obu pomiarach oraz dane dotyczące zgodności dwóch sędziów określone współczynnikiem r – Pearsona. Zgromadzone dane świadczą o wysokiej rzetelności skali w dwóch przeprowadzonych pomiarach, a jej wartość psychometryczną potwierdzają dane dotyczące trafności. Wykonana analiza czynnikowa stała się podstawą korekty przyporządkowania wskaźników do poszczególnych podskal mierzących przejawy autonomii.