(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Artykuł zawiera rozważania nad istotą pracy nauczycielskiej oraz rozwoju zawodowego nauczycieli. Autorka zakłada, że wiele osób z różnych grup społecznych, także spośród samych nauczycieli, ma błędne mniemanie o charakterze nauczycielskiej profesji, co powoduje niezrozumienie nauczycieli i ich pracy przez społeczeństwo, w tym przez polityków oświatowych decydujących o kształcie edukacji. Antidotum na tę sytuację jest właściwe odczytanie istoty rozwoju zawodowego nauczycieli, gdyż to, zdaniem autorki, przekłada się na prawdziwy obraz nauczycielskiej profesji.