(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Badania porównawcze prowadzone w krajach europejskich w ostatnich dziesięciu latach w szczególny sposób koncentrują się na procesach urynkowienia oświaty i budowania związków między szkołą a rynkiem pracy. Obszar ten wzbudza również zainteresowanie polityków oświatowych, wyznaczając kierunek reform edukacji. Specyfika powiązań i proces przejścia (tranzycji) ze szkoły na rynek pracy stanowi przedmiot wielu badań komparatystycznych w niemieckojęzycznej literaturze przedmiotu (por. Baethge, Solga i Wieck, 2007). Na przykładzie Niemiec – kraju federalnego, w którym funkcjonuje szesnaście systemów edukacyjnych (Nowosad, 2013, s. 89), poznanie rozwiązań zorientowanych na zacieśnianie współpracy szkoły i rynku pracy stwarza możliwość ukazania wieloaspektowości badanego zjawiska. Analiza niemieckich doświadczeń może skutkować zaadaptowaniem zagranicznych osiągnięć pedagogicznych na grunt rodzimych działań, a uzyskane wyniki stanowić impuls do usuwania barier i nieprawidłowości funkcjonowania badanej rzeczywistości.