(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Przyczyną do podjęcia tematu innowacji w edukacji jest tempo i zakres zmian, który silniej zaznacza się w otoczeniu szkoły niż w jej murach. Zwraca to uwagę na problem niedopasowania umiejętności wynoszonych z systemu edukacji wobec potrzeb przedsiębiorców. Eksperci OECD rozwiązanie tego problemu widzą w tworzeniu w szkole środowiska innowacyjnego i uzasadniają centralne miejsce innowacji w debatach polityczno-oświatowych. Ocena uwarunkowań, które zbudowały istniejące zapotrzebowanie na innowacje stała się podstawą do oglądu innowacji w edukacji jako kategorii naukowej, w tym rozróżnienia innowacji i zmiany w edukacji. Analize ujęć definicyjnych dokonano tu przez pryzmat jednej z podstawowych jej cech – użyteczności i odniesiono do rzeczywistości szkolnej. Przeprowadzone w artykule analizy prowadzą do odpowiedzi na pytanie, czy w szkolnej rzeczywistości mamy do czynienia z nadmiarem czy brakiem innowacji?