(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Zawód nauczyciela obdarza się wysokim zaufaniem społecznym. Jego przedstawiciele wykonują szczególne, z punktu widzenia społeczeństwa, zadania, związane z troską o wysoką jakość realizacji interesów publicznych, w tym wypadku – z edukacją młodego pokolenia. Praca pedagogów, także nauczycieli wychowania przedszkolnego, jest więc niemal nieustannie obserwowana i oceniana – formalnie i merytorycznie – przez organy nadzoru pedagogicznego – oraz przez społeczeństwo, a często – rodziców dzieci. W artykule zaprezentowano wyniki badań wstępnych dotyczących postrzegania mężczyzn – nauczycieli wychowania przedszkolnego przez rodziców w kontekście zaufania społecznego. Wskazują one, iż respondenci odczuwają pewien dyskomfort wynikający z obecności stereotypów płci – w zakresie pracy mężczyzn z dziećmi oraz związanych z zawodem nauczyciela. Możliwość współpracy z nauczycielem płci męskiej na co dzień łagodzi je jednak, podnosi ocenę pracy nauczyciela i zwiększa zaufanie rodziców do jego działań.