(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2019)
Artykuł prezentuje podstawowe problemy pojawiające się w czasie procedury recenzowania tekstów naukowych. Autor wskazuje kolejno na: (1) stronniczość, (2) emocjonalne zabarwienie, (3) zastąpienie niezależności posłuszeństwem, (4) podążanie za cudzym zdaniem, (5) poczucie omnipotencji i nieświadomość konsekwencji (6) sztywność i schematyczność czy wreszcie (7) bylejakość i nieznajomość recenzowanychtreści.