(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2018)
Celem artykułu jest pokazanie złożonej zależności ewaluacji edukacyjnej od stosowanych badań ewaluacyjnych w pedagogice. Przedmiotem analizy są efekty metaewaluacji procesu ewaluacji wewnętrznej nazwanej Fotoewaluacją społecznej architektury szkoły. Opis dowiadcze poczyniony z perspektywy „krytycznego przyjaciela ewaluacji” (zgromadzonych przez autora w trakcie wdraania Systemu Ewaluacji Owiaty), jest punktem wyjścia dla okrelenia dylematów oraz perspektyw rozwojowych ewaluacji edukacyjnych w Polsce.