(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2018)
Różnorodność nie jest nowym zjawiskiem występującym na świecie. Jednak podlega ona ciągłym przekształceniom ze względu na zachodzące w nim zmiany. Problematyka wielokulturowości została ulokowana w kontekście europejskim i przestawiona z perspektywy analizy dystansu społecznego wśród studentów, odnoszącego się do Inności. Opracowanie opiera się na badaniach zrealizowanych w grupie studentów z dwóch celowo wybranych Uczelni (z Hiszpanii i Polski), prezentujących różne spojrzenia wobec Innego. W szczególności analizie poddany został sposób percepcji studentów wobec osób o innej orientacji seksualnej, rasie oraz innego wyznania, wyrażony w opiniach odnoszących się do wymienionych grup. W opracowaniu próbowano odpowiedzieć na pytanie: Jaki jest stosunek studentów do odmienności? Całość rozważań osadzona została w ramach teoretycznych edukacji wielokulturowej. Artykuł ma stwarzać podłoże do refleksji nad współczesnym zjawiskiem wielokulturowości, a także budować krytyczny ogląd i perspektywę obrazu życia społecznego w prezentowanych krajach. Zaprezentowany szkic hiszpańskiej i polskiej wielokulturowości prezentowanej przez młode pokolenia nie wyczerpuje problematyki. Przeciwnie, może stanowić inspirację do dalszych poszukiwań badawczych w tym zakresie