(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2018)
Dla dzieci, które pozbawione są opieki rodziców biologicznych istnieje obowiązek organizacji opieki zastępczej w formie rodzinnej lub instytucjonalnej. Wśród nich ważne miejsce, choć szerzej niedostrzegane w piśmiennictwie pedagogicznym, zajmują rodziny pomocowe, które są nową formą wsparcia pieczy zastępczej. Celem opracowania jest zaprezentowanie idei rodzin pomocowych, sposobu ich ustanawiania i zadań, przy ukazaniu praktycznego wymiaru ich funkcjonowania na podstawie badań ankietowych pracowników powiatowych centrów pomocy rodzinie, którzy mają wiedzę odnośnie do powoływania tych form pieczy zastępczej, jak też mają zdanie co do zasadności ich istnienia i innych kwestii ich dotyczących. Niezbędne dla kompleksowej ich prezentacji jest odniesienie się do obowiązujących przepisów prawnych wyznaczających status rodzin pomocowych. Każda bowiem instytucja opieki nad dzieckiem funkcjonuje w otoczeniu prawnym.