(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2016)
W obecnym programie krajowym (Program Edukacyjny Ramy Kształcenia Podstawowego – FEP) koncepcja dziecka /ucznia/ studenta stała się podstawą do koncepcyjnego myślenia o całym procesie edukacyjnym. Jeśli chcemy szanować osobowość uczniów, konieczne jest realizowanie w praktyce wskazanych założeń dydaktycznych. Obejmują one między innymi podejście do oceny uczniowskiej. Taka ocena ukierunkowana jest na proces i w pełni angażuje uczniów. W niniejszym artykule autorka opisuje model kompleksoweji rozwijającej oceny oraz warunki niezbędne do jego realizacji. W proponowanym modelu samoocena uczniów jest w pełni połączona z systematyczną oceną nauczyciela, co przynosi znaczący zysk dla samokształcenia. Oba procesy oceniania (ocena nauczyciela i samoocena ucznia) wspierają uczniowskie zaangażowanie i starania, aby osiągnąć wyznaczone cele oraz zachęcają nauczycieli do wyboru odpowiednich strategii rozwijających osobowość ucznia.