(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2016)
W artykule autorka zaprezentowała pojęcie poczucia sprawstwa w odniesieniu do procesu wychowania pełnionego przez rodziców. Przedstawiła również wyniki badań nad poczuciem sprawstwa rodziców dzieci w wieku przedszkolnym dotąd niepublikowane, które stanowiły element badań nad kompetencjami wychowawczymi rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Badania zostały przeprowadzone od 2008 do 2009 roku w Bydgoszczy i Inowrocławiu.