(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2009)
Dnia 23 lutego 2008 roku zmarł prof. dr hab. Janusz Gnitecki, uczony, nauczyciel akademicki, pracownik Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, Prezes poznańskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Pedagogicznego, członek Komitetu Nauk Pedagogicznych Polskiej Akademii Nauk.