(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
W opracowaniu został zaprezentowany biogram Pomorzanina Bolesława Wytrążka z wyróżnieniem jego drogi do zawodu nauczycielskiego i pracy w nim oraz jego wkładu w rozwój zakładów kształcenia nauczycieli. Szczególną aktywność w zakresie organizacji szkolnictwa pedagogicznego rozwijał na Warmii i Mazurach, w regionie, z którym związał się w 1945 roku i pozostał do kresu swych dni. Założył i prowadził szkoły pedagogiczne w Morągu, Mrągowie i Giżycku, uruchomił Studium Nauczycielskie w Olsztynie, pracował w Wyższej Szkole Nauczycielskiej w Olsztynie. Wytrążek, absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego, zajmował się działalnością dydaktyczno-wychowawczą, pedagogiczną, organizatorską i społeczną. Zasadne jest przypomnienie wkładu Wytrążka w proces organizacji szkolnictwa pedagogicznego i instytucjonalizacji olsztyńskiej pedagogiki.