(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Efektywne funkcjonowanie jednostki w społeczeństwie wymaga budowania relacji opartych na autorytecie, który w tradycyjnym rozumieniu związany jest z osobami pełniącymi określone funkcje społeczne, takimi jak nauczyciele akademiccy. W kontekście zmieniających się realiów edukacyjnych autorytet nauczyciela akademickiego staje się przedmiotem licznych badań, które wskazują na jego ewolucję i zmiany w postrzeganiu przez studentów. Badania przeprowadzone w 2024 roku na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie pokazują, że cechy takie jak sprawiedliwość, rzetelność i wyrozumiałość są kluczowe dla postrzeganego autorytetu nauczyciela. Młodsi studenci cenią umiejętność przekazywania wiedzy, podczas gdy starsi studenci bardziej wartościują umiejętność nawiązywania kontaktu oraz inspirację. Wyniki badań podkreślają zmieniające się potrzeby studentów na różnych etapach edukacji oraz rosnącą rolę autorytetu i osobowości nauczyciela w procesie dydaktycznym. Artykuł zwraca uwagę na konieczność nieustannego doskonalenia się nauczycieli, aby efektywnie spełniać oczekiwania studentów i wpływać na ich rozwój osobisty i intelektualny.