(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Niniejszy artykuł prezentuje wyniki badań, których celem było scharakteryzowanie dominujących trudności doświadczanych przez rodziców wychowujących dziecko z zespołem Downa. Badania prowadzone były metodą sondażu diagnostycznego, przy użyciu techniki ankiety. Eksploracje badawcze pozwoliły na wyłonienie dominujących trudności rodzicielskich, takich jak trudności: związane z nieprzewidywalnością, akceptacją dziecka; rozwojowe dziecka, które determinują występowanie trudności z dostępem do opieki specjalistycznej, a także finansowe. Ponadto w ramach analizy jakościowej zostały przedstawione trudności emocjonalne związane między innymi ze stygmatyzacją i stereotypowym postrzeganiem. Charakterystyka trudności rodzicielskich uzasadnia objęcie ich szerokim spektrum pomocowym nakierowanym na udzielanie wsparcia psychologicznego w ramach konsultacji, grup wsparcia, warsztatów wzmacniania odporności psychicznej i radzenia sobie w sytuacjach trudnych od momentu narodzin dziecka z zespołem Downa.