(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Zachodzące zmiany społeczne mogą przyczynić się do minimalizacji negatywnych zjawisk, takich jak wykluczenie społeczne, marginalizacja, dyskryminacja czy stygmatyzacja. Rozwiązania technologiczne wspierające działalność edukacyjną w kontekście uczenia się przez całe życie, pracy socjalnej oraz w kontekście funkcjonowania osób zagrożonych wykluczeniem społecznym coraz częściej stają się obszarem analiz pod kątem ich przydatności, jakości, zróżnicowania i dostosowania do kontekstów środowiskowych i lokalnych. W artykule skupiono się na analizach aplikacji mobilnych jako narzędzi wspierających osoby z niepełnosprawnościami oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym w kontekście uczenia się nieformalnego przez całe życie. Autorzy opisują teoretyczne, społeczne i edukacyjne podłoże kluczowych aspektów wykluczenia społecznego. Przedstawiają także przykłady wybranych aplikacji mobilnych, które są istotne i wartościowe we wspieraniu edukacji ustawicznej osób z grup zagrożonych wykluczeniem społecznym i osób z niepełnosprawnościami. Tekst koncentruje się na wskazaniu tych istotnych rozwiązań, które można postrzegać jako narzędzia pomagające wzmacniać emocjonalne i psychologiczne aspekty życia codziennego osób z grup marginalizowanych społecznie. Podkreślono także znaczenie aplikacji dla rozwijania kompetencji rodzicielskich i społecznych osób z grup zagrożonych wykluczeniem społecznym.