(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Potoczność i powody braku zainteresowania nią w pedagogice Punktem wyjścia autor czyni odpowiedź na pytanie: czym jest potoczność? Przyjmując, że jej główną cechą jest zapewnianie spójności symbolicznego uniwersum człowieka, w kolejnym kroku potoczność zostaje potraktowana jako „pulsująca” kategoria pedagogiczna (w rozumieniu zaproponowanym przez Joannę Rutkowiak). Cechuje ją m.in. zjawisko miksowania wielu form wypowiedzi o edukacji. Przyczyn braku głębszego zainteresowania potocznością upatrywać możemy m.in. w pedagogizmie. Ostatnia część artykułu poświęcona jest pograniczu pedagogiki i potoczności, które stanowi heterogeniczność.