(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Tekst odnosi się do pojęcia symulakrum, metafory stworzonej przez Jeana Baudrillarda w pracy pt. Symulakry i symulacja, w której bada związki między rzeczywistością, symbolami i społeczeństwem, a w szczególności stara się określić znaczenie i symbolikę kultury i mediów, które są zaangażowane w konstruowanie rozumienia wspólnej egzystencji. Symulakry rozumie jako kopie przedstawiające rzeczy, które albo od początku nie miały oryginału, albo pierwotny, źródłowy oryginał już zatraciły. Symulacja jest imitacją działania rzeczywistego procesu lub systemu w czasie. Tekst złożony jest z czterech części: 1. Edukacja -uściślenie terminologiczne; 2. Pytanie o symulacyjną funkcję edukacji; 3. Symulakrum jako heurystyczne narzędzie analizy edukacji; 4. Edukacja jako symulakrum hipermarketu. Celem rozważań jest rozbiór zakresu semantycznego symulacyjnej funkcji edukacji w kontekście pytania o przydatność metafory symulakrum jako heurystycznego narzędzia tej analizy.