(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Artykuł dotyczy korzystnych skutków regularnej praktyki medytacji i możliwości zastosowania jej jako darmowego, powszechnie dostępnego i konstruktywnego narzędzia umożliwiającego radzenie sobie w sytuacjach trudnych w środowisku szkolnym. Narzędzie to, w rozumieniu zasobów jednostki do pracy w specyficznych warunkach, na potrzeby niniejszego artykułu, odniesiono do pracy nauczyciela w formalnych placówkach oświatowych i do trudności, jakie z owej pracy dla poszczególnych nauczycieli wynikają. Mogą się one przekładać na funkcjonowanie innych osób, bezpośrednio lub pośrednio wchodzących z nauczycielem w relacje wynikające z charakteru placówki i tejże relacji właśnie. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań własnych, w postaci raportu, jako empirycznego ugruntowania założeń metodologicznych, oraz przedstawienie opinii medytujących nauczycieli na temat potencjału odnoszenia skutków praktyki medytacji do ich pracy zawodowej w placówkach oświatowych na terenie Polski.