(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Proces studiowania studentów zagranicznych na kierunkach społecznych w perspektywie… Tekst dotyczy jednego z aspektów internacjonalizacji szkolnictwa wyższego, tzn. uczestnictwa studentów zagranicznych w procesie edukacyjnym. Artykuł bazuje na wynikach badań sondażowych ukierunkowanych na rozwiązanie problemu badawczego dotyczącego specyfiki studiowania migrantów edukacyjnych w Polsce uwzględniającej zarówno ich doświadczenia, jak i oczekiwania i postulaty zmian. W badaniach wzięło udział 113 osób, które wypełniły kwestionariusz ankiety internetowej. Analizie poddane zostały następujące komponenty procesu studiowania: organizacja i realizacja procesu, nabywane kompetencje oraz sposoby weryfikacji osiągania efektów uczenia się. Przeprowadzone wnioskowanie wskazuje, że proces edukacyjny doświadczany przez studentów zagranicznych cechuje się zróżnicowaniem, ale jest w znacznym stopniu zgodny z ich oczekiwaniami i w małym stopniu wymaga zmian. Co więcej kluczowe oczekiwania oraz postulaty zmian formułowane przez studentów zagranicznych korespondują z postrzeganiem uczelni jako instytucji przygotowującej do pracy zawodowej, a nie jako świątyni wiedzy.