(untitled) (Przegląd Pedagogiczny, 2026)
Artykuł zawiera analizę sposobów komunikacji adolescentów w przestrzeni internetowej na podstawie komentarzy zamieszczonych na Instagramie. Punktem wyjścia jest charakterystyka okresu adolescencji jako etapu kształtowania tożsamości i relacji społecznych. W badaniu przeanalizowano 442 komentarze nastolatków w wieku 13–18 lat i przyporządkowano je do kategorii wskazujących na pozytywne lub negatywne formy komunikacji. Wyniki wskazują, że młodzież częściej wyraża sympatię, wsparcie i pozytywne emocje niż agresję słowną, choć hejt nadal pozostaje istotnym problemem. Zjawiska takie jak przemoc psychiczna, wulgaryzmy czy seksualizacja podkreślają potrzebę działań profilaktycznych i edukacyjnych w zakresie świadomego korzystania z mediów społecznościowych.