Profesjonalizm jako kategoria studiów o nauczycielu (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
W obszarze rozważań podejmowanych w obrębie studiów o nauczycielu właściwe sobie miejsce powinny znaleźć kwestie oscylujące wokół nauczycielskiego profesjonalizmu. Podyktowane jest to przede wszystkim specyficznym charakterem pracy nauczyciela, która przebiega w warunkach złożonej, a zarazem dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości społecznej, której konstytutywnym elementem jest rzeczywistość edukacyjna. Nakłada to na nauczycieli konieczność prezentowania ponadprzeciętnego poziomu wiedzy, umiejętności, kompetencji, inaczej biorąc wysokiego stopnia fachowości w podejmowanej profesjonalnej aktywności w poszczególnych jej wymiarach. Celem zaprezentowanych w artykule rozważań jest próba eksploracji zagadnienia profesjonalizmu nauczycielskiego, dla którego punktem wyjścia jest profesja nauczycielska i profesjonalizacja zawodu nauczycielskiego. Namysł nad tą kategorią stanowić może przyczynek do gruntownych studiów i analiz oscylujących wokół tej rudymentarnej kwestii zarówno na płaszczyźnie teoretycznej, jak i prowadzenia badań empirycznych, co z kolei może skutkować wzbogaceniem współczesnej wiedzy o nauczycielu i jego zawodzie.