Przypadek tajnej polityki szkolnej? Wyniki edukacyjne klas o wysokich i niskich zdolnościach (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
Polskie władze wdrożyły regulacje prawno-finansowe, aby zapewnić równe szanse dzieciom i młodzieży uczęszczającym do szkół publicznych. Pomimo tych przepisów tajna, nieoficjalna procedura zapisów praktykowana przez niektóre publiczne szkoły podstawowe może poważnie stać w sprzeczności z polityką równych szans. Dlatego też celem badania było porównanie wyników edukacyjnych oddziałów szkół, aby odpowiedzieć na pytanie, czy procedury rekrutacyjne segregują uczniów do mniej lub bardziej korzystnych środowisk. Z przeprowadzonych w badaniu analiz wynika, że w oddziałach na tym samym poziomie kształcenia występują różne wyniki. Badanie jest adresowane w szczególności do praktyków i władz oświatowych.