Stałość społecznej instytucji wychowania – zapoznana kategoria myśli pedagogicznej (Przegląd Pedagogiczny, 2023)
Przedmiotem analizy w niniejszym studium jest zjawisko stałości, integralności oraz trwałości społecznej instytucji wychowania. Wyróżnia się oraz omawia następujące aspekty tego zjawiska: a) stałość kulturowego statusu instytucji wychowania; b) (względną) niezmienność funkcji pełnionej przez tę instytucję; c) stabilizującą rolę materialnych podstaw wychowania; d) własności strukturalne edukacyjnej socjosfery; e) praktykowanie kulturowych „wzorów zachowań” w praktyce pedagogicznej; f) mechanizm odtwarzania kulturowych podstaw wychowania.