Przekonania młodzieży akademickiej na temat współczesnych modeli rodziny oraz ich własnej przyszłości (Przegląd Pedagogiczny, 2023)
Rodzina jest jedną z najistotniejszych grup społecznych występujących w społeczeństwie. Obecnie możemy zaobserwować wiele zmian, które zachodzą w tradycyjnym modelu rodziny. Współcześnie występuje coraz więcej rodzin niepełnych oraz związków homoseksualnych, a rodziny pełne często różnią się od tradycyjnego modelu rodziny. W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczące współczesnych modeli rodziny oraz planów na przyszłość rodzinną studentów. Badanie miało na celu odpowiedzieć na pytanie: Jakie są opinie studentów na temat współczesnych modeli rodziny oraz własnej przyszłości? Uzyskane wyniki pokazują, że studenci widzą swoją przyszłość podobnie do tradycyjnego modelu rodziny. Występuje też bardzo wysoka tolerancja wobec związków homoseksualnych. Można zaobserwować także mniejsze znaczenie zawierania małżeństw. Aż 70% badanych uważa, że zawarcie małżeństwa nie jest koniecznie do założenia rodziny.