Postawy rodzicielskie w ocenie wychowanków zakładów poprawczych resocjalizacyjno-rewalidacyjnych a ich plany życiowe (Przegląd Pedagogiczny, 2022)
Problem badawczy przyjął postać następującego pytania: Jaki jest związek pomiędzy postawami rodzicielskimi prezentowanymi przez rodziców wychowanków (ocenianymi przez badanych) zakładów poprawczych resocjalizacyjno-rewalidacyjnych a ich planami życiowymi? Metodą wykorzystaną w badaniach był sondaż diagnostyczny. W zakresie metod analizy statystycznej posłużono się elementami statystyki opisowej oraz indukcyjnej. Do badań wykorzystano Kwestionariusz retrospektywnej oceny postaw rodzicielskich autorstwa Mieczysława Plopy oraz Kwestionariusz do badania planów życiowych młodzieży autorstwa Beaty Górnickiej. W świetle zaprezentowanych badań można stwierdzić, że istnieją zależności pomiędzy planami edukacyjno-zawodowymi, materialno-bytowymi, rodzinnymi i osobistymi oraz dotyczącymi czasu wolnego a postawami rodzicielskimi prezentowanymi przez rodziców badanych chłopców. Wyniki badań wskazują na to, że warto pracować z rodzinami wychowanków, na ile tylko jest to możliwe. Podjęcie współpracy pozwala budować więzi w relacji wychowanek – rodzic, które w wyniku wielu trudnych sytuacji zostały zerwane.