Korepetycje jako przykład kontrowersyjnej praktyki edukacyjnej. Nowe konteksty i próby analizy (Przegląd Pedagogiczny, 2023)
Korepetycje są znaną i powszechną formą dodatkowej nauki w wielu krajach. Dane pokazują, że trend ten nasila się z roku na rok. Pomimo eskalacji zjawiska jest ono przedmiotem tylko niewielu badań. Przedstawiony w pracy problem badawczy dotyczy odpowiedzi na następujące pytania: Jaka jest natura oraz skala korepetycji? Czy prywatne lekcje rozwijają autonomię w zakresie uczenia się? Dlaczego rodziny decydują się na współpracę z korepetytorem? W niniejszej publikacji zastosowano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa literatury przedmiotu