Od uzgodnionych, stabilnych celów edukacji do celów edukacji nastawionych na zmianę – raport z badań longitudinalnych nad wiedzą pedagogiczną przyszłych nauczycieli wczesnoszkolnych (Przegląd Pedagogiczny, 2023)
W artykule przedstawione będą wyniki badań nad wiedzą pedagogiczną przyszłych nauczycieli na temat celów edukacji wczesnoszkolnej oraz jej modyfikacjami w procesie uczenia się zawodu w ciągu pierwszych trzech lat studiów. Podstawową kategorię teoretyczną wykorzystaną w badaniach stanowiły „reprezentacje społeczne”, definiowane jako społecznie uzgodniona, podzielana, ponadjednostkowa, uogólniona wiedza o obiektach. Celem badań własnych było zidentyfikowanie dynamiki ewolucji treści, struktury oraz znaczeń nadawanych reprezentacjom celów edukacji wczesnoszkolnej. W badaniach pełnych o charakterze panelu rzeczywistego dwukrotnie (w odstępie dwóch lat), uczestniczyło blisko 400 studentów wczesnej edukacji w województwach lubelskim i świętokrzyskim. Wybrana metodologia umożliwiła nakreślenie map, na których zostały uchwycone przesunięcia elementów reprezentacji społecznych w 1. i 2. etapie badania. Dzięki temu można było zauważyć dynamikę i kierunek zmiany rozumienia celów wczesnej edukacji ilustrujący napięcia między tym, co tradycyjne, uzgodnione, znane, i tym, co nowe, jeszcze niewynegocjowane i niezrozumiane/niedobrze zrozumiane.