Rodzicielstwo i rodzina w kontekście współczesnych zagrożeń (Przegląd Pedagogiczny, 2021)
Rodzina jest uniwersalnym archetypem wspólnym dla wszystkich kultur świata mimo występujących w ich obrębie różnic kulturowych. W niniejszym tekście podejmuję zagadnienie współczesnej rodziny w kontekście zagrożeń jej funkcjonowania. Koncentruję uwagę wokół kwestii terminologicznych oraz uzasadniam nieodzowność opracowania nowej adekwatnej definicji alternatywnych form życia małżeńskiego i rodzinnego, w tym takich jak kohabitacja oraz konkubinat, związki DINKS, a także singielstwo, wraz z towarzyszącymi im rozmaitymi odmianami. Wszystko, czego doświadcza człowiek w życiu rodzinnym, wpisuje się mniej lub bardziej trwale w jego biografię i stanowi wzorzec dla własnej egzystencji, znacząco przekładając się na kreowane zawłaszcza w jego dorosłym życiu związki i relacje interpersonalne, nie tylko w sferze rodzinnej.