Problemy okresu starości doświadczane przez mieszkańców domu pomocy społecznej (Przegląd Pedagogiczny, 2022)
Głównym celem badania było zidentyfikowanie problemów okresu starości, których doświadczają mieszkańcy domów pomocy społecznej. Badaniem objęto 120 osób zamieszkujących jeden z domów pomocy społecznej w Polsce. Placówka przeznaczona jest dla osób w podeszłym wieku i przewlekle somatycznie chorych. Badanie ujawniło, że: 1) problemy zdrowotne mieszkańców najliczniej reprezentowane są przez choroby układu pokarmowego, zaburzenia percepcji wzrokowej i słuchowej oraz schorzenia układu ruchu; w dalszej kolejności jest to proces otępienny i depresja, 2) seniorzy wskazali na problemy finansowe jako bardziej dokuczliwe niż problemy zdrowotne.