Obszary (nie)pewności w pracy współczesnego nauczyciela –krytyczne omówienie monografii wieloautorskiej (Przegląd Pedagogiczny, 2024)
Niniejszy tekst jest próbą polemicznej, ale i pochwalnej dyskusji z treścią monografii wieloautorskiej pt. Obszary (nie)pewności w pracy współczesnego nauczyciela, która powstała pod redakcją Joanny Ludwiki Pękali i Katarzyny Białożyt-Wielonek. Książka zawiera trzynaście artykułów przyporządkowanych do dwóch rozdziałów. Pierwszy z nich wytycza pole problemowe wokół konstytutywnych dla tematyki publikacji kategorii pojęciowych, to jest: zawód nauczyciela, stany pewności i niepewności, poczucie zawodowej skuteczności, współczesne dylematy w pracy nauczyciela. Z kolei rozdział drugi skupia się na przykładach konkretnych działań edukacyjnych i możliwych inspiracjach dla praktyki edukacyjnej. Lektura poniższego, krytycznego omówienia monografii ma na celu ukazanie walorów, jak i ujawnienie słabości zaprezentowanych w niej raportów i przeglądów badań, oraz teoretycznych stanowisk wpisanych w ujętą w tytule problematykę pedeutologiczną.