Tożsamości na zamówienie – rozważania na przykładzie losów wybranych postaci literackich w oparciu o koncepcję płynnej nowoczesności Zygmunta Baumana (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Poszukiwanie ucieczki, gdy robi się gorąco nie jest niczym nowym. Ludzie próbowali tego zawsze […] nowością są bliźniacze wysiłki pozbycia się własnego «ja» i zapewnienie sobie «tożsamości na zamówienie»” – cytat pochodzi z książki Zygmunta Baumana Sztuka życia (Art of Life). Cytowany fragment posłuży mi w tekście za myśl przewodnią rozważań nad sztuką życia w czasach najnowszych. Odwołując się do koncepcji płynnej nowoczesności Baumana, dokonam w tekście analizy losów wybranych dziecięcych i młodzieżowych postaci z literatury najnowszej, które mierzyły się z problemami szczęścia, konsumpcji, odpowiedzialności i kryzysu tożsamości. Dla skontrastowania zagadnienia pozbywania się własnego „ja” w kulturze współczesnej, analizuję postawy bohaterów literackich zanurzonych w rzeczywistości wojennej, kiedy było autentycznie „gorąco” i ukrywanie swojej tożsamości było absolutnym warunkiem przeżycia.