Style radzenia sobie ze stresem młodzieży uzdolnionej artystycznie w środowisku szkolnym (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Artykuł koncentruje się na problematyce funkcjonowania w środowisku szkolnym młodzieży uzdolnionej artystycznie. Kształcenie w szkołach artystycznych jest odmienne niż w szkołach ogólnokształcących. Uczniowie uzdolnieni mogą odczuwać stres, którego przyczyny związane są między innymi z przemęczeniem, występami przed publicznością, egzaminami czy brakiem wsparcia ze strony nauczycieli lub osób najbliższych (Gluska, 2010; Kumik, 2012). Dlatego też celem podjętych badań było określenie stylów radzenia sobie ze stresem w środowisku szkolnym badanej młodzieży oraz dokonanie analiz porównawczych w tym zakresie pomiędzy młodzieżą uzdolnioną muzycznie i plastycznie oraz niesprofilowaną (uczęszczającą do szkół ogólnokształcących). W badaniach posłużono się Kwestionariuszem radzenia sobie w sytuacjach stresowych (CISS).