Rodzina i rodzicielstwo skautek, skautów, harcerek i harcerzy w latach 1911–1939 i 1939–1945 (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
W artykule poruszono kwestie rodziny i rodzicielstwa w pedagogiach wychowania harcerskiego, skautowego, w latach 1911–1939, 1939–1945. Analizie poddano materiały źródłowe organizacji skautowych, Związku Harcerstwa Polskiego, Organizacji Harcerek/Związku Koniczyn/Bądź Gotów, Szarych Szeregów, Hufców Polskich. W analizowanych latach dominowały różne pedagogie wychowania harcerek i harcerzy. W pedagogiach adresowanych do harcerek i skautek akcentowano inkulturację do ról matki, wychowawczyni przyszłych pokoleń, która miała być uzupełnieniem mężczyzny. W drugim okresie pojawiły się wątki dzielności kobiet oraz przygotowanie do życia zawodowego, jednakże w zawodach, które są społecznie pożyteczne. Pedagogie, których adresatami byli harcerze i skauci, cechowała większa stałość. Naprzemiennie dominowały dwa typy: żołnierza i obywatela, wątek rodziny i rodzicielstwa pojawia się bezpośrednio tylko 1939–1945 w organizacji Hufce Polskie