Kreatywność jako cel kształcenia w postmodernistycznej szkole: analiza wyników badań (Przegląd Pedagogiczny, 2020)
Kreatywność jest powszechnie uważana za kompetencję XXI wieku, warunkującą skuteczną i odpowiedzialność aktywność jednostek. Jest niezwykle ważne, aby nauczyciele w procesie kształcenia rozwijali tę kompetencję wśród swoich uczniów. W artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem była diagnoza i opis sposobów rozwijania kreatywności wśród uczniów na III i IV etapie edukacyjnym. W badaniu udział wzięło 337 małopolskich nauczycieli. Wyniki badań pozwoliły określić, jakie metody i nowoczesne środki dydaktyczne stosują nauczyciele, by rozwijać kreatywność nastoletnich uczniów.