Dydaktyka i polityka w filozofii wychowania Paula Freirego: O porzuceniu pojęcia konscientyzacji (Przegląd Pedagogiczny, 2019)
Zasadniczym celem tego artykułu jest zaprezentowanie afrykańskich doświadczeń Freirego, doświadczeń, które przekształciły tak jego metodę kształcenia, jak filozofię wychowania. Jego udział w saotomejskiej akcji alfabetyzacyjnej zaowocował porzuceniem kategorii konscietyzacji, która dotychczas była centralnym pojęciem jego filzofii.Taka postawa Freirego wzięła się z tego, że nauczyciele interpretowali konscientyzację, zakładając swoją wyższość względem osób uczących się. W trakcie saotomejskiej akcji alfabetyzacyjnej Freire doszedł do wniosku, że społeczna symetria w edukacji (podobnie jak w ogóle w społeczeństwie) bierze się ze skupienia się procesów komunikacji na praktycznych problemach wspólnoty, które są na równi trudne do rozwiązania dla nauczycieli, jak i ucznów. Wobec czego, pedagogika rzeczy (Hodgson et al., 2017; Biesta, 2010; Latour, 2007) – którą można postrzegać jako nowy paradygmat w teorii edukacji – może być wywiedziona z filozofii Freirego.