Chińska ekspansja edukacyjna na świecie (Przegląd Pedagogiczny, 2019)
Przedmiotem poniższego artykułu jest chińska ekspansja edukacyjna na świecie. Artykuł przedstawia wpływ chińskiego planu gospodarczego OBOR („One belt, one road” – tłum. „jeden pas, jedna droga”, w skrócie OBOR lub Belt and Road Initiative – w skrócie BRI) na kształt edukacji w państwach, które znajdują się na trasie Nowego Jedwabnego Szlaku lub w jakikolwiek sposób związane są inicjatywą OBOR. W artykule przywołane zostały przykłady praktycznych rozwiązań edukacyjnych z państw, w których Chiny rozpoczęły ekspansję w obszarze edukacji wyższej oraz na poziomie technicznego kształcenia zawodowego, tzw. Luban Workshops.