Poczucie akademickiej wspólnoty wśród studentów i jego pomiar (Przegląd Pedagogiczny, 2019)
Celem badania była analiza pojęcia poczucia akademickiej wspólnoty oraz przygotowanie polskiej adaptacji the University Connectedness Scale – narzędzia służącego do pomiaru poczucia akademickiej wspólnoty wśród studentów. Właściwości psychometryczne polskiej wersji skali, nazwanej Skalą Poczucia Akademickiej Wspólnoty (SPAW), przetestowano w próbie 720 studentów. Struktura polskiej wersji narzędzia została zbadana przy użyciu eksploracyjnej i konfirmacyjnej analizy czynnikowej. SPAW składa się z 18 pozycji tworzących dwie podskale: wsparcie i poczucie przynależności. Korelacje z innymi zmiennymi potwierdzają trafność diagnostyczną SPAW. Zgodność wewnętrzna i stabilność bezwzględna narzędzia okazały się dobre. Podsumowując, SPAW jest rzetelnym i trafnym narzędziem, które może być wykorzystywane do pomiaru poczucia wspólnoty wśród studentów zarówno w celach naukowych, jak i diagnostycznych.